Wij draaien rustig door

 
HNW+Groepsfoto+3.jpg

Terwijl de Coronacrisis de wereld op z’n kop zet, draait Het Nieuwe Wij – op veilige afstand – in een rustig tempo door. Een paar van ‘onze’ mensen geven tips om het hoofd koel te houden.

Annette (projectleider Het Nieuwe Wij):
‘Kijk niet te ver vooruit’

Het Nieuwe Wij Annette.jpg

“Ik ben onder de indruk over de impact van Corona in Nederland en de rest van de wereld. Naast de zorgen voor kwetsbare mensen, zie ik van dichtbij ook de grote economische gevolgen van de crisis. Tegelijkertijd voelt de crisis voor mij persoonlijk als een reset. Ik ervaar meer rust, besef wat echt belangrijk is en ben minder aan het hollen en vliegen. Thuis is het met mijn gezin heus gezellig. Helaas kan ik mijn vader, die in een verzorgingshuis zit, niet bezoeken. Dat is heel verdrietig.

Het Nieuwe Wij komt in deze fase in rustiger vaarwater. Onze coaches houden via de telefoon een lijntje met onze huidige deelnemers. Ook als coaches onderling hebben we regelmatig contact en zorgen we voor verbinding. Omdat veel ondernemers het heel zwaar hebben, staat de bemiddeling van deelnemers richting de arbeidsmarkt nu even op een laag pitje. Maar achter de schermen zijn we druk bezig met de voorbereidingen van de nieuwe groep. We geloven absoluut dat we met Het Nieuwe Wij ook na de Coronacrisis een verschil kunnen maken voor mensen die al lange tijd langs de kant staan.

Mijn tips om deze tijd door te komen? Kijk niet te ver vooruit, neem het zoals het komt, zorg voor structuur in je dag, blijf in beweging en blijf in verbinding met je familie, vrienden en collega’s. Dan komt het goed.”

Maud (stuurt de coaches van Het Nieuwe Wij aan):
‘Wees lief voor jezelf’

Maud.jpg

“De eerste weken van de Coronacrisis had ik erg last van wisselende emoties. Het ene moment kon ik dankbaar zijn voor alles wat er nog is, het volgende moment was ik verdrietig over alle ellende die door deze crisis ontstaat. Gelukkig zijn al mijn naasten nog gezond. Ik werk vanuit huis, samen met mijn man, die in het onderwijs zit. We hebben geen kinderen, dus dat maakt thuiswerken makkelijker. Veel van mijn projecten zijn uitgesteld of stilgelegd. Ik richt me nu op contacten onderhouden met mijn klanten en een luisterend oor zijn voor mijn medewerkers. Voor de lange termijn weet ik nog niet wat de gevolgen zullen zijn voor mijn bedrijf Fast Forward.

Voor Het Nieuwe Wij betekent de Coronacrisis dat we alleen telefonisch contact kunnen hebben met de deelnemers. Precies daar waar we in geloven bij dit project, verbinding maken, is nu lastiger. Onze deelnemers hebben sowieso al moeite met weerbaarheid en in deze situatie zie je dat extra goed. Ze worden angstig of trekken zich terug. Gelukkig hebben we liefdevolle coaches, die de contacten met de deelnemers in stand houden. 

Ik maak elke dag een lange wandeling om fit te blijven, doe veel aan yoga en mediteer. Dat helpt mij om in het moment te blijven en niet te piekeren. Ook heb ik veel behoefte aan contact met mijn naasten, dus bel ik veel met familie en vrienden. Soms urenlang, alsof we bij elkaar op bezoek zijn. Ik probeer zo veel mogelijk bij de dag te leven en me niet al te druk te maken over de toekomst. Schenk aandacht aan de kleine dingen. Geniet van de lente, van de natuur, haal mooie bloemen in huis, wees lief voor jezelf.’

Marit (coach bij Het Nieuwe Wij):
‘Creëer een nieuwe routine’

Het%2BNieuwe%2BWij%2B-%2BMarit-7.jpg

“Als ik kijk naar de impact van het Coronavirus wereldwijd, dan realiseer ik me soms ineens hoe groot die is. Het is schrijnend om te zien hoe hopeloosheid in sommige situaties de boventoon kan voeren. Gelukkig is mijn eigen kring gezond en wel.

Deze tijd vraagt om nieuwe dingen leren en uitproberen. Een op een gesprekken voer ik via Zoom. Sommige activiteiten worden uitgesteld en nieuwe opdrachten laten op zich wachten. Het geeft mij tijd voor verdieping in dienstverlening; om te lezen, te onderzoeken en uit te denken. Ik krijg energie van nadenken of sparren over de vraag hoe we dingen kunnen blijven doen in een veranderende wereld. Iedere week zoek ik verbinding met mijn coachees van Het Nieuwe Wij. Of dat nou via WhatsApp of een telefoongesprek is.

Zorg voor structuur, blijf bewegen, eet gezond en slaap voldoende. En creëer een nieuwe routine. Zo loop of fiets ik ’s ochtends een klein rondje met mijn jongste dochter. We doen net alsof we op weg zijn naar school en gaan dan aan het werk. Aan het einde van de dag doen we nog zo’n rondje en zeggen we tegen elkaar: ‘Zo, het zit erop, weg aan weer naar huis’. Normaal gesproken ben ik niet zo van de rituelen, maar dit is helpend om school of werk en privé toch een soort van te scheiden.”

Vivienne (coach bij Het Nieuwe Wij):
‘Pak je kans!’

Vivienne-13.jpg

“Mijn agenda is leeg wat betreft betaald werk, maar ik ben drukker dan ever. Ik heb energie voor tien om ook in deze Coronacrisis mijn draai te vinden. Ik geloof dat het goedkomt, maar leuk is anders. Ik kan goed online werken, maar ben het liefst onder de mensen, in beweging en buiten. Dat is nu lastig. Ik ben online tools aan het uitproberen, neem mijn website onder handen, spreek met klanten over hun wensen en doe veel leerzame lessen op. Er kan online meer dan je denkt en dat wil ik iedereen graag laten zien en ervaren.

Met sommige deelnemers van Het Nieuwe Wij zaten we héél dicht tegen een nieuwe baan aan, maar door Corona is alles stil komen te liggen. Dat is frustrerend, maar hopelijk kunnen we onze kansen alsnog snel weer grijpen. Tot die tijd blijf ik in contact met de deelnemers en mijn ‘collega’s’. Dat betekent veel bellen, mailen, uitzoeken, afstemmen, voorstellen doen en met elkaar bepalen wat de mogelijkheden zijn. Mijn positieve instelling helpt me om de zonnige kant te blijven zien.

Doe wat je energie geeft en waar je aan de toekomst aan wil werken, ook al weet je nog niet precies wanneer het leven weer ‘normaal’ wordt. Ook dit is het leven. Leren en ontwikkelen kan altijd. Dus pak je kans!”

Blijf jij graag op de hoogte van Het Nieuwe Wij? Word vriend en ontvang ongeveer een keer per kwartaal onze nieuwsbrief!

 
Charlotte van Egmond